8.6 C
Bratislava
sobota, 20 apríla, 2024
spot_img

Symbol Slovenskej republiky. Lipa.

Lipa je symbol Slovenskej republiky.

Lipa veľkolistá (Tilia platyphyllos) je strom z čeľade slezovité (Malvaceae). Lipa sa vyskytuje v zmiešaných a listnatých lesoch, na okrajoch ciest, aj na kamenistých stráňach. Dobre sa jej darí v mierne vlhkých, výživných a dobre priepustných pôdach. Neznáša slané pôdy, ani jej nevyhovujú príliš utlačené pôdy, kde môže trpieť parazitmi. Vysádza sa v parkoch a väčších záhradách, môžeme ju vidieť aj vo voľnej prírode.

Lipa veľkolistá je veľký, opadavý, košatý strom s pravidelnou kužeľovitou korunou. Lipu spoznáte podľa:

  • Výšky, ktorá dosahuje 20-25 metrov.
  • Šírky, ktorá je v priemere 12-16 metrov.
  • Listy sú oválne až okrúhle s nepravidelnou srdcovou základňou. Listy majú belasé chĺpky. V lete sú listy sviežo zelené a na jeseň sa sfarbujú do žlta.
  • Kvety sú žltobiele a majú výraznú vôňu. Kvety sú usporiadané do vidlíc. Stopka je asi do polovice zrastená s veľkým kožovitým listeňom. Lipa kvitne počas júna a júla.

Lipa sa dožíva až 600 rokov. Drevo sa používa v rezbárstve. Lipa je liečivá rastlina. Z kvetov sa pripravuje čaj, ktorý posilňuje imunitný systém. Lipový kvet znižuje teplotu, pomáha pri chrípke, angíne, zápale pľúc a horúčkach. Uvoľňuje a rozpúšťa hlieny. Podporuje trávenie. Upokojuje nervový systém a prispieva k dobrému spánku.

Najstaršia lipa na Slovensku je vysadená v Bojniciach, pred vchodom do zámku. Lipu, podľa povesti zasadil Matúš Čák Trenčiansky. V roku 2021 je odhadovaný vek tejto lipy 720 rokov.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané