11.7 C
Bratislava
sobota, 18 mája, 2024
spot_img

Stredne veľká šelma: Norok európsky

Európsky endemit, podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov norok európsky patrí medzi kriticky ohrozené druhy, celková populácia klesá, pôvodne rozšírený od Španielska po Ural (pohorie), dnes už len ostrovčekovité populácie vo Francúzsku, Rumunsku, Rusku, Španielsku a Ukrajine, jeho areál rozšírenia je už od polovice 19. storočia zmenšený oproti pôvodnému o 85%. Najcennejšie populácie sú v Delte Dunaja, v Archangeľskej oblasti, v Komijsku a pravdepodobnej aj v Severnom Kaukazsku. Na Slovensku sa vo voľnej prírode nevyskytuje a od roku 1886, patrí medzi vyhynuté živočíchy.

Morfológia

Je to stredne veľká šelma (menšia ako tchor), so zavalitejšou postavou a s krátkymi konča­tinami, ktoré majú malé plávacie blany na predných aj zadných končatinách. Chodidlá má husto osrstené. Sfarbenie tela je tmavohnedé, má však biele spodné a horné pery, špic ňufáka a niektoré jedince majú aj bielu škvrnu na hrdle. Srsť je hustá a chvost nedosa­huje polovicu dĺžky tela.

Ekológia

Uprednostňuje biotopy v bezprostred­nej blízkosti vodných tokov, zarastené brehy jazier a ostatných vodných plôch. Dobre pláva a potápa sa. Úkryty má najmä v pobrežnej vegetácii, najčas­tejšie v koreňovom systéme drevín, v bútľavých stromoch a pod. Aktívny je predovšetkým za šera a v noci. Potravu tvoria najmä drobné cicavce, žaby, kôrovce, mloky, slimáky, ryby, vtáky a hmyz. Párenie prebieha na prelome zimy a jari, samica je gravidná 35 – 45 dní a raz do roka rodí 3 – 7 mláďat.

Migrácie a presuny druhu

Migrácie a presuny v rámci populácie možno rozdeliť na 3 skupiny – migrácie za potravou, migrácie počas ruje a presuny na nové teritóriá. V prvom prípade ide o kratšie vzdialenosti, obvykle v rámci teritória jedinca, presuny počas obdobia rozmnožovania najmä u samcov sú najmarkantnejšie a dosahujú v závislosti na hustote populácie a veľkosti domovských okrskov aj niekoľko km.

Faktory ohrozenia

Návrat norka európskeho ces­tou reintrodukcie do prírody na Slovensku nebude ľahký, lebo prirodzené miesta jeho výskytu postupne obsadzuje väčší nepôvodný severoamerický druh norok americký (Mustela vison), chovaný pre kožušinu na farmách, odkiaľ unikol do voľnej prírody.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané