13.2 C
Bratislava
štvrtok, 25 apríla, 2024
spot_img

Najvyhľadávanejšie vodácke trasy sú na rieke Hron.

Je to naša druhá najdlhšia rieka, ktorá tečie celá územím Slovenska. Meria 298 km. Pramení na svahoch Kráľovej hole v Nízkych Tatrách vo výške 1005 m n. m. (pramenia tam štyri rieky: Hron, Čierny Váh, Hnilec a Hornád). Tečie najprv na západ, v úseku Banská Bystrica-Zvolen sa obracia na juh, potom do Žiaru nad Hronom znovu na západ a v poslednom úseku až po ústie tečie na juh. Ústi zľava do Dunaja na r. km 1716,0 pri Štúrove. Povodie Hronu predstavuje takmer 5500 km², splavných je 271 km.

Splav rieky

Hron patrí medzi najvyhľadávanejšie vodácke trasy. Za stredného a vyššieho stavu vody sa plavba bežne začína od Brezna, respektíve Podbrezovej (kilometer 241,2, resp. 231), za nižšieho stavu sa splavuje od Banskej Bystrice (197,3 kilometer). Najfrekventovanejší je dolný úsek od Slovenskej brány po ústie (cca 90 km). Tradičný vodný slalom sa uskutočňuje v auguste, začína vo Zvolene. Podobne sa uskutočňuje aj tradičná plavba SNP po Hrone. Vodácke základne sa nachádzajú pri Hliníku nad Hronom a Revištskom Podzámčí. Hron je najvyhľadávanejšou a najobľúbenejšou vodáckou riekou na Slovensku.

Hospodársky význam rieky

V súčasnosti sú na rieke vybudované štyri vodné elektrárne: Dubová, Zvolen, Žiar nad Hronom, Veľké Kozmálovce. Medzi Tlmačmi a Veľkými Kozmálovcami je vybudovaná hať, ktorá odráža vodu do závlahového kanála Perec. Medzi obcami Kalná nad Hronom a Horna Seč je MVE Kalnička a pri obci Turá MVE Turá. V súčasnosti sa buduje ďalšia MVE za obcou Kalná nad Hronom. Na Hrone sa však plánuje výstavba mnohých ďalších MVE, proti čomu sa dvihla vlna protestov verejnosti.

Znečistenie

Najväčšími znečisťovateľmi Hrona sú: Železiarne Podbrezová, Petrochema Dubová, Biotika Slovenská Ľupča, Harmanecké papierne a niektoré prevádzky v mestách Banská Bystrica, Zvolen a Žiar nad Hronom. Ďalšími zdrojmi znečistenia sú Hliník nad Hronom, Preglejka Žarnovica, mesto Nová Baňa. Na dolnom toku pochádzajú zdroje znečistenia prevažne z poľnohospodárskej výroby, výraznejším znečisťovateľom je tiež mesto Tlmače a Mlyn Pohronský Ruskov.

Link (letecký záber na rieku)

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané