6.3 C
Bratislava
sobota, 20 apríla, 2024
spot_img

Najdlhšia slovenská rieka. Váh.

Váh je najdlhšia slovenská rieka. Tečie od Tatier smerom na západ a pri Žiline sa otáča na juh. Pri Komárne sa vlieva do Dunaja. Vzniká pri Kráľovej Lehote (664 m n. m.) sútokom dvoch menších riek – Bieleho a Čierneho Váhu. Biely Váh pramení na svahoch Kriváňa vo Vysokých Tatrách, Čierny Váh pramení pod Kráľovou hoľou v Nízkych Tatrách. Plocha povodia je 10 640 km2, dĺžka toku je 351,3 km.

Splav rieky

Na hornom toku rieka tečie veľmi rýchlo štrkovým a pomerne plytkým korytom s častými drobnými vodnými prahmi až do Liptovského Mikuláša. Pod ním sa začína vzdutie prvej priehrady z vážskej kaskády. Na ďalšom úseku je možné využiť všetky úseky na splavovanie. Niektoré, ako do Kraľovian, z Vrútok do Žiliny, z Piešťan do Serede, majú možnosť plavby v pôvodnom koryte 2-krát denne za zvýšeného stavu vody pri vypúšťaní vody z hydrocentrál. V čase, keď hydrocentrály vodu nevypúšťajú je v pôvodnom koryte a aj na ostatných úsekoch po celej dĺžke Váhu sanitárne množstvo vody, ktoré umožňuje rieku splaviť (v pôvodnom koryte, nie v umelých kanáloch) kedykoľvek celoročne. Vodáci túto trasu zatiaľ využívajú málo.

Obťažnosť rieky na je po celej dĺžke WWI a viac. Splavovanie horného Váhu sa každoročne organizuje v rámci Medzinárodného tatranského okruhu vodákov. Na dolnom Váhu sú tradične organizované napríklad Pltnícka päťdesiatka na trase Hlohovec – Šaľa alebo jarný Splav priateľstva z Hlohovca do Komárna. V Liptovskom Mikuláši sú v prevádzke umelé slalomové trate, ich využitie pre vyspelých vodákov je možné dohodnúť v tamojšej lodenici.

Rybolov na Váhu

Keďže Váh nie je svojou vodnatosťou a ostatnými faktormi všade rovnaký, aj rybia osádka sa postupovaním dole po prúde mení. V najsevernejších častiach Váhu je najrozšírenejší pstruh dúhový a potočný, lipeň a jalec. Ako postupujeme ďalej, štruktúra rieky sa mení a k uvedeným rybám pribúda aj kráľovná slovenských riek – hlavátka podunajská. Najrozšírenejšie ryby sú tu po celej dĺžke kapry, pleskáče, mreny, podustvy a ostatné druhy bielych rýb. Taktiež môžeme vidieť všetky dravce, od najmenších ostriežov po kapitálne sumce, šťuky a zubáče.

Zaujímavosť

Z hydrografického hľadiska by zdanlivo názov rieky mal byť Orava, pretože na sútoku s Váhom má väčšiu šírku. V skutočnosti je však pri sútoku priemerný prietok Oravy 35,55 m³/s a Váhu 40,94 m³/s.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané