11.7 C
Bratislava
sobota, 18 mája, 2024
spot_img

Na ôsmy deň vidí a po dvoch týždňoch od narodenia sa už samostatne živí. Hraboš tatranský.

Hraboš tatranský je endemitom Karpát. Celková početnosť sa odhaduje na 200 000 – 250 000 jedincov. Výskyt na Slovensku bol doložený na 9,1 % územia.

Morfológia

Patrí k malým cicavcom myšovitého vzhľadu s malými ušnicami a očami (priemer do 2 mm) a dĺžkou tela do 120 mm. Na vrchnej strane tela je žltoškoricový až šedohnedý, niekedy aj s mier­ne hrdzavkastým nádychom. Spodná strana tela je šedobiela až striebristošedá, pričom na bokoch je medzi zafarbením chrbta a brucha pomerne výrazná hranica. Chvost je šedobiely a jeho dĺžka tvorí 35 ­42 % dĺžky tela. Chodidlá sú svetlé a na zadných lab­kách má 6 hrboľov.

Ekológia

Obýva chladné a vlhké miesta s hustým podrastom a dobre vyvinutou vrstvou humusu. Vysky­tuje sa na subalpínskych až alpínskych lúkach, často v blízkosti skalných sutín, s hustým trávnatým po­rastom a výskytom papradí alebo na dne chladných inverzných dolín, v zárastoch okolo potokov, v nesko­rých sukcesných štádiách smrekového lesa a na zaras­tajúcich otvorených priestranstvách. Hrabe si rozsiah­le systémy nôr. V letnom období je aktívny na povrchu len v noci. Živí sa nadzemnými časťami vlhkomilných bylín, hlavne podbelice alpínskej, krkošky chlpatej, kysličky obyčajnej a v menšej miere trávami z čeľade lipnicovité.

Rozmnožovanie

Nadmernú schopnosť plodenia potomstva veľmi ovplyvňujú poveternostné podmienky, no reprodukčné obdobie sa zväčša začína na prelome marca a apríla a končí sa v októbri. Hraboš môže mať v lete každý mesiac jeden vrh. Samice pohlavne dospievajú vo veku štyri až päť týždňov. Samička po 21-dňovej gravidite vrhne priemerne štyri až šesť mláďat, sú však známe aj vrhy aj štrnástich mláďat. Z výskumov vyplýva, že jeden pár hraboša dokáže v období od marca do decembra vytvoriť v troch generáciách rodinu v počte až 2 557 jedincov.

Malinký hraboš už na ôsmy deň vidí a po dvoch týždňoch od narodenia sa už samostatne živí. Jedince narodené na jar privádzajú na svet mláďatá ešte v tom istom roku, ale dožívajú sa len osem mesiacov života. Jedince narodené koncom leta a na jeseň už spravidla mláďatá rodia až po prezimovaní a dožívajú sa 18 mesiacov.

Hrabošom vyhovuje teplá suchá jar a dlhá teplá jeseň. Chladné zimy so snehom vítajú, pretože sneh ich chráni pred chladom. Vlhké počasie im však vo všeobecnosti nevyhovuje.

Rozšírenie na Slovensku

Výskyt bol zaznamenaný v Oravských Beskydách, Západných, Východných a Nízkych Tatrách, Veľkej a Malej Fatre, Chočských vrchoch, Kremnických vrchoch a Muránskej planine

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané