11.7 C
Bratislava
sobota, 18 mája, 2024
spot_img

Mačka divá má na prvý pohľad zavalitejšiu postavu ako mačka domáca, najmä vďaka dlhšej a hustejšej srsti.

Charakteristika

Dĺžka tela: 55–80 cm

Dĺžka chvosta: 25–40 cm

Hmotnosť: 3,5–8 kg

Gravidita: cca 2 mesiace

Počet mláďat: 3–5

Dĺžka života: 12–18 rokov

Žije v Európe, Afrike a v Ázii až po západnú Čínu, Mongolsko a Indiu. V minulosti sa počet mačiek divých na našom území výrazne znížil, preto sa pristúpilo k ich umelému odchovu a vypúšťaniu do voľnej prírody.

Mačka divá má na prvý pohľad zavalitejšiu postavu ako mačka domáca, najmä vďaka dlhšej a hustejšej srsti. Taktiež má tiež väčšiu hlavu s dlhými fúzmi a menšími ušami. Je sfarbená do sivohnedá až sivožltá, s výraznými ryhami na chrbte, chvoste a nohách. Na chrbte je výrazný tmavý pás, brucho býva krémovo žlté. Od zdivočenej mačky domácej ju možno odlíšiť najmä podľa chvosta – chvost mačky divej je kratší ako polovica dĺžky jej tela, po celej dĺžke huňatý a pred koncom má 3-4 pruhy, kým zdivočená mačka domáca má chvost dlhší ako polovicu dĺžky svojho tela, postupne sa zužuje a má väčší počet pruhov na konci.

            Najčastejšie sa u nás vyskytujú v zmiešaných a listnatých lesoch v nížinách a pahorkatinách, v ktorých sa nachádza dostatok dutín či nôr po iných zvieratách. Výnimočne žijú mačky divé vo vysokých horách, veľmi vzácne sa na našom území vyskytujú vo Vysokých či Nízkych Tatrách. Vo voľnej prírode sa mačka živí najmä myšami, hrabošmi a vtákmi hniezdiacimi na zemi, niekedy uloví aj väčšie hlodavce, mladého králika alebo vevericu. Pri love jej pomáha výborný sluch a zrak. Mačka divá je samotárske zviera. Samec je o čosi väčší ako samica, žije samostatne a okrem ruje sa vôbec o samicu nestará, ba ani o mláďatá, ktorým dopomohol na svet. Samica po ruji tiež žije radšej sama, no svoje mláďatá miluje a stará sa o ne. Ruja býva zvyčajne v zime. Mačka je rujná dva až štyri dni, no samec aj šesť mesiacov. V tomto období si mačky značkujú svoje teritórium a pachom lákajú potulujúceho sa samca. Ten v období párenia tiež odpovedá mačke svojím pachom, ktorý je podľa vedcov oveľa intenzívnejší. Je to aj preto, lebo je zároveň výstrahou pre iné samce, ktoré by sa chceli k samici priblížiť.

                    Párenie prebieha zvyčajne v noci. Po deviatich týždňoch mačka vrhá tri až päť slepých mačiatok, ktoré asi na 10. deň otvárajú oči. Približne po štyroch týždňoch sa mačiatka učia loviť, po štyroch mesiacoch sa osamostatňujú a asi po roku pohlavne dospievajú. Mačky sa v prírode dožívajú 10, niekedy aj 15 rokov. V prírode sú užitočné, a preto sú po celý rok chránené.

Link

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané