5.3 C
Bratislava
štvrtok, 25 apríla, 2024
spot_img

Areál, ktorý oplýva nesmiernym prírodným bohatstvom. Trnavské rybníky.

Trnavské rybníky je chránený areál v správe štátnej ochrany prírody Malé Karpaty. Nachádza sa v katastrálnom území obce Hrnčiarovce nad Parnou a mesta Trnava v okrese Trnava v Trnavskom kraji. Územie bolo vyhlásené v roku 1974 na rozlohe 38,4248 ha. Rozloha ochranného pásma bola určená na 23,181 ha. Na území areálu platí 3. a 4. stupeň ochrany. Predmetom ochrany je: Vodné vtáctvo a vodné biocenózy na vedecko-výskumné a náučné ciele.

Ide o areál, ktorý oplýva nesmiernym prírodným bohatstvom. Okolie rybníkov totiž lemujú zvyšky lužného lesa a vyznačuje sa tiež druhovou pestrosťou tamojšej fauny. Chránený areál Trnavské rybníky sú lokalitou, kde sa vyskytuje až 150 chránených druhov vtákov, čo predstavuje takmer 80 % z celkového počtu tu zistených druhov. V blízkosti Trnavských rybníkov vedú poľné cesty a chodníčky.

Oblasť rybníkov predstavuje významný typ vodného a močiarneho biotopu na Trnavskej pahorkatine, ktorý výrazne ovplyvnil zloženie živočíšnych druhov, predovšetkým vtáctva tohto regiónu. V areáli rybníkov sa vyskytuje až 150 chránených druhov vtákov, čo predstavuje takmer 80 % z celkového počtu tu zistených druhov. Hniezdia tu vzácne druhy ako chochlačka sivá, chochlačka vrkočatá, sokol sťahovavý, strakoš červenohlavý, chriašť bodkovaný a iné.

Zimovanie

V čase silnejších mrazov môže byť rybníky úplne zamrznuté alebo so spustenou vodou.  Vyskytujú sa tu podmienkam odpovedajúce druhy vodného vtáctva (kačice, lysky čierne, chochlačky sivé a vrkočaté, labute veľké, volavky popolavé),  v trstinách zvyknú zimovať aj fúzatky trstinové.  V okolitých brehových porastov možno nájsť kŕdliky sýkoriek,  brhlíkov,  ďatľa hnedkavého.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané