9 C
Bratislava
štvrtok, 25 apríla, 2024
spot_img

Vedia sa orientovať podľa slnka a to aj keď je zamračené. Včela medonosná.

Tretím najužitočnejším hospodárskym zvieraťom v Európe je včela medonosná. Jej schopnosť opeľovať rastliny zabezpečuje úrodu a včelie produkty sú vyhľadávané a zdraviu prospešné.

Včela medonosná (Apis mellifera) je druh z nadčeľade včely (Apoidea), čeľade včelovité (Apidae).

Kolónie včiel žijú v úľoch a pozostávajú z jednej včelej kráľovnej, asi 40 000 robotníc a niekoľko stoviek trúdov. Každý má v úli svoju úlohu.

  • Včelia kráľovná má plne vyvinuté pohlavné orgány, je plodná. Včelia matka nakladie počas letných mesiacov okolo 1500 vajíčok.
  • Robotnice sú sterilné, neplodné. Robotnice zahrievajú z vajíčok vyliahnuté larvy, kŕmia ich, starajú sa o matku, čistia a chránia úľ.
  • Úlohou trúda je oplodniť matku. Po oplodnení zahynie alebo ho robotnice na konci sezóny vyženú z úľa.

Úľ je tvorený voskovými plátmi s vajíčkami, vyvíjajúci mi sa larvami, kuklami a komôrkami s peľom a medom. Včely sú pracovité. Z úľa vyletujú okolo 4 hodiny ráno a pracujú celý deň až do asi 17tej hodiny. Vedia sa orientovať podľa slnka a to aj keď je zamračené. Na tykadlách majú včely umiestnené receptory pre hmat, vnímanie vlhkosti vzduchu a teploty a čuchové receptory. Vďaka tomu dokážu nájsť zdroje nektáru a peľu aj na vzdialenosť 5 km. Včely vyrábajú z nektáru med, uskladňujú ho v plástoch a následne sa ním živia, najmä v zime.

Najvyhľadávanejšími včelími produktmi sú med a peľ, vosk, propolis, materská kašička a včelí jed. 

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané