5.4 C
Bratislava
piatok, 19 apríla, 2024
spot_img

Výnimočné svojimi zmyslami. Netopiere.

Na Slovensku sa vyskytuje 28 druhov zákonom chránených netopierov. Na území Slovenska je niekoľko významných oblastí, kde netopiere sídlia.

Na rozdiel od väčšiny cicavcov, netopiere vedia lietať. Medzi končatinami a chvostom majú pružnú, jemnú lietaciu blanu-patagium. Netopierie krídla sú tenké a majú viac kostí ako krídla vtákov. Rýchlosť letu môže dosahovať až 160 km za hodinu.

Netopiere sú výnimočné svojimi zmyslami. Najvyvinutejšími zmyslami sú sluch, čuch a hmat. Pre netopiere okrem kaloňoblížnych je charakteristická echolokácia. Echolokácia im umožňuje sa orientovať v tme pomocou nimi vyslaných vysokofrekvenčných zvukov. Zvuk vzniká v ich hrtane, je vysielaný cez nos alebo ústa. Ozvenu zvuku zachytávajú ušami. Vzdialenosť tak určujú podľa času, za ktorý sa zvuk vráti.

Telo netopiera je pokryté srsťou, chvost sa nevyskytuje u všetkých druhov. Na všetkých 4 končatinách majú 5 prstov, ktoré sú zakončené ostrými kosákovitými pazúrmi. Takto prispôsobené nohy im umožňujú sa pohybovať po pevnom povrchu a zachytiť sa. Zuby netopiera sú ostré.

Medzi najvýznamnejšie zimoviská na Slovensku patrí:

  •  chránené územie Dubnické Bane, z hľadiska počtu druhov netopierov je to najväčšie zimovisko.  Zimuje to približne 6000 jedincov patriacich k 16 druhom netopierov.
  • Tunel pod Dielikom patrí k najväčším zimoviskám v Európe. Zimuje tu asi 2000 až 10 000 jedincov patriacich k 11 druhom netopierov. Najpočetnejšou je kolónia večernice malej, lietavca sťahovavého a uchane čiernej.
  • V okrese Revúca sa nachádza areál Bradlo, kde žije podkovár južný, podkovár veľky, podkovár malý, uchaňa čierna, lietavec sťahovavý a netopier brvitý.
  • Na území Národného parku Muránska planina žije 25 druhov netopierov. Medzi nimi sa vyskytuje aj doteraz málo preskúmaný raniak obrovský. Je to najväčší netopier v Európe s rozpätím krídel 40 cm. Žije v osikách, potravu loví aj vo vzdialenejších oblastiach, aj vo výškach nad 1000 metrov. Jeho výskyt je zaznamenaný od apríla do októbra. Kde zimuje je predmetom výskumu a nepoznáme odpoveď.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané