11.7 C
Bratislava
sobota, 18 mája, 2024
spot_img

Pôvodný obyvateľ Karpát. Medveď hnedý.

Najväčšia voľne žijúca šelma na Slovensku je medveď hnedý. Vyskytuje sa na cca 32,7 % nášho územia.

Medveď hnedý (Ursus arctos) je cicavec z čeľade medveďovitých. Je to najrozšírenejší druh medveďa na svete. Medveď hnedý je na Slovensku chránený. Podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov medveď hnedý patrí medzi najmenej ohrozené druhy, celková populácia je stabilná.

Medveď je pôvodným obyvateľom Karpát. Obýva ihličnaté a zmiešané lesy v horských pásmach. Vyhľadáva tiché miesta s dostatkom vody. Medveď hnedý je našou najväčšou šelmou. Telo medveďa je mohutné a zavalité, má veľkú hlavu a chvost meria asi 20 cm. Dĺžka tela môže dosahovať 290 cm, výška v kohútiku až 135 cm. Dospelý jedinec váži okolo 360 kg. Samec je väčší a ťažší ako samica. Sfarbenie medveďa sa môže líšiť v odtieni. Najčastejšie je sfarbenie tmavohnedé. Na predných labách má dlhšie pazúry ako na zadných, sú veľmi ostré. 

Medveď hnedý je všežravec.

  • Živí sa prevažne rastlinnou potravou, trávou, bylinami, lesnými plodmi a ovocím. Obľubuje slivky.
  • Živočíšnu zložku potravy tvoria chrobáky a zdochliny. Vyberá hniezda včiel, čmeliakov a mravcov.
  • V chatových a rekreačných oblastiach sú pre medvede lákavé kontajnery a odpadky. Spôsobujú škody včelárom a napádajú hospodárske zvieratá, ničia ovocné stromy.

Teritórium medveďa hnedého je 200 -400 km2. Svoje teritórium si jedinec značkuje na stromoch vo výške 160-240 cm. Postaví sa na zadné laby a pazúrmi natrhne kôru stromu a zubami ju strhne. Staršie jedince vytláčajú mladšie. Napriek veľkej hmotnosti sú to výbornými plavcami a vedia dobre loziť po stromoch.

Medvede sú samotári. Výnimkou je obdobie ruje. Medvede sú polygamné. Obdobie ruje, párenia začína v máji a končí v júly. Samce vyhľadávajú rujné medvedice a počas 3 týždňov prebieha opakujúce sa párenie. Po troch týždňoch samec opúšťa samicu. Gravidita medvedice trvá 7 -8 mesiacov. Po zimnom spánku medvedica vrhá mláďatá. Môžu pochádzať od rôznych samcov. Mláďatá zostávajú s matkou dva roky.

V jesenných mesiacoch sa medveď pripravuje na zimný spánok. Pripraví si brloh, prijíma dostatok potravy aby si vytvoril vrstvu podkožného tuku. V decembri sa ukladá na zimný spánok. Medvede sa prebúdzajú na jar, v marci alebo apríly. Podľa počasia trvá spánok 75 až 120 dní.

V prípade napadnutia, človeka nezožerie, ale často ho prikryje haluzami.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané