11.3 C
Bratislava
piatok, 19 apríla, 2024
spot_img

„Človeka poznáš po reči, vtáka po perí.“

Jediné živočíchy na svete, ktoré majú perie sú vtáky.

Na Zemi žije doteraz známych 9000 druhov vtákov. Vtáky pozorujeme na väčšine území.  Medzi vtáky patria pestrofarebné papagáje, vtáky záhrad, ako napr. červienky a drozdy, morské vtáky, napr. víchrovníky alebo tučniaky. Podobne ako cicavce, vtáky sú teplokrvné.

Niektoré vtáky lietať nevedia. K nelietavcom patrí napr. pštros a tučniak. Väčšina vtákov je dobre prispôsobená na lietanie. Lietať im umožňuje stavba tela a kostí.

  • Vtáky majú veľké silné hrudné svaly, ktoré mávajú krídlami a ľahké dutinkové kosti.
  • Väčšinu hmotnosti tvoria svaly a vnútorné orgány- srdce, pľúca a tráviaca sústava. Vtáky majú hrvoľ /nie všetky/, kde sa potrava skladuje a 2 žalúdky. V žľaznatom žalúdku sa potrava rozloží tráviacimi šťavami. V svalnatom žalúdku sa rozdrobí na kašu.
  • Perie je ľahké, nazýva sa operenie. Sfarbenie peria je rôzne. Sfarbenie jedincom napomáha pri hľadaní partnera na párenie v období hniezdenia Typické sfarbenie peria pomáha členom kŕdľa držať sa spolu. Základnou zložkou peria je bielkovina, keratín. Pero sa skladá z brka, stvolu a kostrnky. Na oboch stranách sú v jednej rovine plochy zástavíc. Tvoria ich perútky a lúče s háčikmi, ktoré do seba presne zapadajú. Rôzne typy peria majú svoje funkcie. Obrysové perá sú dôležité na lietanie, spodné prachové perie udržiava teplotu. Chvostové perá udržujú vo vzduchu rovnováhu a pomáhajú kormidlovať.
  • Vtáky nemajú zuby. Zobák tvoria čeľuste pokryté rohovinou. Zobákom vtáky zbierajú potravu, čistia si a uhládzajú perie, stavajú hniezda a bránia sa ním. Tvar zobáka naznačuje akou potravou sa konkrétny druh živí. Napr. zahnutý zobák slúži na trhanie mäsa.
  • Vtáky, väčšinou dravce ako napr. orly majú dobrý zrak a sluch, čuch je menej vyvinutý.

Vtáky nerodia živé mláďatá. Vtáky znášajú vajcia s tvrdou škrupinou a potrebné obdobie ich zahrievajú vlastným telom. Vo vajíčku sa vyvíja zárodok, ktorý si berie živiny zo žĺtka. Po niekoľkých týždňoch sa z vajec liahnu mláďatá. Väčšina vtákov si buduje hniezda, kde následne aj nakladú vajcia a vychovávajú vyliahnuté mláďatá. Výnimkou je napr. kukučka jarabá, ktorá kladie vajcia do hniezd iných vtákov alebo alka, ktorá kladie vajcia na skalnaté rímsy.

Niektoré formy správania, napr. sezónne migrovanie, majú vtáky vrodené.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané